Les novetats de la X Festa

Nous espectacles i activitats divulgatives, una rua de tancament o l’homenatge als paradistes dels 10 anys de la Festa. Són algunes de les novetats de la Festa.

les novetats de la 10 festa del mercat a la placa damposta 2018

Fins a 19 espectacles, 11 activitats itinerants, 16 personatges de l’Amposta centenària, 16 activitats de divulgació promoció del patrimoni cultural, 12 fondes i 85 parades d’artesania, gastronomia i oficis, 20 restaurants participants a les Jornades gastronòmiques i 42 establiments al concurs d’aparadors. Tot plegat amb una participació activa de més de 1.000 persones. Són les principals xifres de la desena edició de la Festa del Mercat a la Plaça, que del 17 al 20 de maig traslladarà Amposta a principis de segle XX. "Reviurem l’època en què Amposta va convertir-se ciutat, una època en què els nostres avantpassats, amb el seu esforç i treball, van fer créixer la ciutat", ha recordat l’alcalde, Adam Tomàs. "Es tracta de posar en valor d’on venim", diu, recordant que també es tracta d’una manera de recuperar la memòria històrica del municipi i posar en valor la nostra cultura i tradicions".

D’altra banda, la regidora d’Ensenyament i Cultura, Inés Martí, posa èmfasi amb el fet que la Festa d’enguany s’emmarca en l’Any Europeu del Patrimoni Cultural i de l’Any del Turisme Cultural a Catalunya. "És en aquest marc que s’han programat les visites guiades a tres cases modernistes de la ciutat, que també ens faran ressaltar el patrimoni que té la nostra ciutat", diu la regidora.

Deu anys de Festa

Per commemorar el desè aniversari de la Festa del Mercat, hi ha dos actes destacats. El primer serà el de la inauguració, que anirà a càrrec de la que era regidora de Cultura quan va nàixer la Festa, Mar Panisello, qui pronunciarà el pregó inaugural de la Festa. En aquest acte, a més, també hi haurà la inauguració de la línia de la Hife: "Sant Carlos-Amposta-Tortosa", en què hi participarà un autobús de l’empresa Hife d’aquella època i on també s’ha convidat a l’alcalde de la Ràpita -municipi convidat amb la seva festa de recreació Orígens- i a l’alcaldessa de Tortosa. Com l’any passat, l’acte inaugural també comptarà amb l’activitat ‘Tasta el Mercat de Nit’, on els paradistes del mercat serviran tapes elaborats amb productes de quilòmetre zero.

El segon acte de commemoració dels deu anys, com ja va avançar l’alcalde, serà una rua final on participaran tots els voluntaris i participants que han fet possible tots aquests anys de festa. "Ens n’adonarem de la quantitat de persones que col·laboren en la Festa i que la fan possible any rere any", ha destacat l’alcalde. "Es tracta, també d’una manera d’agrair a totes les entitats i persones que a títol individual han participat desinteressadament en la Festa durant els últims 10 anys", ha afegit Martí. Aquest acte acabarà amb un castell de focs d’artifici a la zona del riu Ebre, que servirà per cloure la desena edició.

La regidora també ha volgut destacar l’acte d’agraïment als paradistes al saló de plens de l’Ajuntament, per reconèixer aquelles parades que han participat a la Festa durant el primer any.

Increment d’activitat

Per la seva banda, el director de la Festa, Jordi Príncep, ha posat èmfasi en l’increment d’activitats programades. "L’any passat hi havia un programa amb 114 franges horàries amb espectacles i altres activitats de recreació històrica i enguany n’hi haurà fins a 140", ha dit, tot destacant que "un 90% dels espectacles renoven guió". Les escenes del Mercat a la Plaça, el Vermouth danzat i altres Varietés, el Circ Mozzarella, l’Antologia de la Sarsuela, Lo Sirgador i la Danielle o el Cabaret Ampolino són alguns d’aquests espectacles que renoven contingut.

El director de la Festa també ha volgut destacar l’increment en les grans xifres de la Festa respecte l’any anterior com els tallers de preparació (que han passat de 5 a 7), els espectacles (d’11 a 19), les parades i oficis (de 80 a 85), les activitats de divulgació del patrimoni cultural (de 5 a 20) o els restaurants de les Jornades (de 16 a 20).

Altres novetats

Quant al programa d’activitats, s’inclouen novetats com l’espectacle Terres de l’Ebre, Terres de Jota, a la Lira; els contes i llegendes de les Terres de l’Ebre, al racó del Castell, els passis de Cinema Mut al Teatre del Casal; la subhasta i venda de peix del Port de Sant Carles de la Ràpita, a la plaça del Poadó, o l’espectacle Minute, de la Companyia JAM a la plaça Ramon Berenguer IV.

"Aquests actes i tots els altres que inclouen el programa, amb les representacions d’ambient de l’època i les tradicions o les activitats itinerants, volen treballar els deu àmbits de la Festa: cultura, arts i espectacles; música i balls d’època; gastronomia del delta; patrimoni centenari; oficis antics; personatges de l’Amposta centenària; història i literatura; costums, jocs i tradicions; i el riu Ebre", ha tancat Príncep.

En el marc de la festa també s’ha fet una crida a guarnir els balcons de tota la ciutat i es convocarà un concurs de fotografia amb mòbil a través de les xarxes socials.

Cercar

Segueix la Festa!