Una foto en sèpia de l’Amposta d’ans...

presentacio programa xi festa del mercat a la placa amposta 2019"Una foto en sèpia de l’Amposta d’ans. Un gran escenari amb el Pont de fons. S’omple de parades tot el nucli antic. Comerços, tavernes per tots els carrers". Així arranca l’himne de la Festa del Mercat a la Plaça, amb lletra de Miquel Simon i música de Tomàs Simon. La seva estrena serà un dels moments àlgids de l’onzena edició d’aquesta festa de recreació històrica, que enguany està dedicada a la música i tindrà lloc del 17 al 19 de maig. Serà en el marc del pregó inaugural, que pronunciarà el Mestre Suñé, compositor de l’himne Oh! Amposta, que es va estrenar l’any 1919. Precisament Suñé estarà interpretat per qui ha composat l’himne de la Festa, Tomàs Simon. Aquest nou himne, que també serà l’eix d’un taller que arrancarà a finals d’abril, serà interpretat el dia del pregó. "Per donar encara més rellevància a la música, per primer cop s’incorpora la Lira a l’acte del pregó", ha destacat l’alcalde, Adam Tomàs, qui també ha volgut fer èmfasi amb el paper que juga la Festa en la recuperació del patrimoni i la memòria d’Amposta, ha avançat que "enguany es podran visitar espais emblemàtics de principis de segle XX com per exemple, l’antic edifici del Col·legi de les Monges, o la Farinera Escuin.

L’alcalde, acompanyat de la regidora d’Ensenyament i Cultura, Inés Martí, i del director de la Festa, Jordi Príncep, van presentar el programa de l’onzena edició, dimarts 16 d’abril, acompanyats també de la Colla de Dolçainers i Tabaleters Sanfaina i del compositor Tomàs Simon, qui ha interpretat en directe la melodia del nou himne. Ho han fet al carrer Major d’Amposta, on vivia el Mestre Suñé.

Del programa, el director de la Festa ha destacat que és "divers, variat i per a tots els públics i preferències". Així, la graella d’activitats inclou 140 franges horàries amb un centenar d’activitats diferents. D’aquestes, 21 són espectacles (molts dels quals estrenen guió), 20 són itinerants i una vintena suposen activitats de divulgació i promoció del patrimoni cultural. Príncep també ha destacat que hi haurà prop de 90 parades de queviures, artesania i oficis i 12 tavernes. També que una vintena de restaurants s’han sumat a les Jornades Gastronòmiques i que una cinquantena de comerços participaran al concurs d’aparadors per la festa.

Per la seva banda, la regidora d’Ensenyament i Cultura, Inés Martí, ha destacat, entre altres coses, les activitats preparatòries de la Festa i també les paral·leles. Per una banda, Martí ha explicat que es faran -o ja s’estan fent- 8 tallers preparatoris, entre els quals hi ha el taller per aprendre el nou himne de la Festa del Mercat. Per l’altra, ha dit que moltes d’aquestes activitats paral·leles tenen a veure amb la música de banda i amb les dolçaines. Així, hi haurà xerrades sobre aquest tema i una exposició al Museu de les Terres de l’Ebre sobre la història de gralles, dolçaines i tabals.

Entre altres novetats d’enguany hi ha l’estrena d’una nova pel·lícula de cinema mut, el dijous 9 de maig, amb un passi on només es podrà entrar si es va abillat de principis de segle XX. També la presentació de l’antic carruatge d’enterrament, que s’ha restaurat completament.

Cercar

Segueix la Festa!