Una mostra al Museu recorda els anys de la Festa

El Museu Terres de l’Ebre acull, des del 16 de maig i fins el 24 de juny l’exposició “10 anys de la Festa del Mercat a la Plaça. Tradició i cultura ebrenques a principis del segle XX”, que s’emmarca en la celebració del desè aniversari de la Festa, i està organitzada conjuntament pel Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Amposta.

mostra museu recorda anys festa del mercat a la placa amposta 2018

La mostra commemora l’Amposta de principis del segle XX i té dos objectius bàsics: per un costat donar a conèixer les activitats i els esdeveniments que l’han caracteritzat, tant a nivell popular com a nivell institucional, i per l’altre agrair la implicació sempre entusiasta dels ciutadans i les entitats d’Amposta, sense els quals la Festa del Mercat a la Plaça no hagués pogut assolir el gran èxit que la caracteritza.

El 2008, l’Ajuntament d’Amposta va organitzar diversos actes per celebrar el primer centenari de la concessió a Amposta del títol de Ciutat, atorgat pel rei Alfons XIII, amb el Reial Decret de 19 de maig del 1908. Entre aquests actes va destacar la reproducció fidedigna del mercat setmanal que tenia lloc a Amposta en aquella època, els inicis del segle XX, ubicat a l’actual Plaça de l’Ajuntament.

L’any següent, la Festa del Mercat a la Plaça es va convertir en l’activitat cultural, lúdica i festiva més singular i destacada de tot el programa commemoratiu del Centenari que, amb rigor històric, mostrava com era la vida quotidiana i com es celebraven les diades festives a Amposta durant les primeres dècades del segle XX; una etapa amb grans canvis socials, econòmics, tècnics i culturals, que van transformar la població, i que cada any al mes de maig es reviu arreu de la ciutat, però molt especialment en el seu nucli antic, on hi tenen lloc els actes més destacats. Tres intensos dies de festa identitària, amb multitud d’activitats i el mercat d’artesans i oficis tradicionals.

L’exposició, elaborada per Carme Queralt, antropòloga del Museu de les Terres de l’Ebre i Maite Subirats, tècnica de Cultura de l’Ajuntament d’Amposta. repassa els deu anys de la Festa del Mercat a la Plaça a través de textos, fotografies i la mostra d’objectes històrics i actuals, els quals han estat i són els principals continguts de la Festa: ambientació d’aparadors, balls i danses tradicionals, creacions alimentàries, exhibicions i venda de productes artesanals, música en directe, exposicions, jocs populars tradicionals, passis de cinema mut, sessions de cabaret, varietés, circ, teatralitzacions populars al carrer, visites guiades i els tallers (de fotografia, fusteria, indumentària, música, recerca històrica, cuina, teatre, cal·ligrafia modernista, fotografia...), dels quals s’han generat nombroses activitats cada any i amb una gran implicació dels veïns i veïnes de la ciutat.

Cercar

Segueix la Festa!