El comerç a principis del segle XX, a la XIV Festa del Mercat
El comerç serà l’eix principal de la XIV Festa del Mercat a la Plaça, que enguany se celebrarà del 29 al 22 de maig. L’activitat comercial ha estat un dinamitzador econòmic i social de la ciutat des de l’antigor, per això en aquesta edició es vol retre homenatge a aquelles persones que, al llarg de la història, han abastit a una ciutat en constant creixement.
Per emmarcar històricament aquest fet, el Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Amposta han dut a terme un estudi sobre el comerç a Amposta a principis del segle XX. Una investigació, realitzada per Ariadna Reverté Callarisa i Sabina Colomé Ortí, que permetrà conèixer l’activitat comercial d’Amposta al segle XX, esbrinar la posició de les institucions públiques envers els comerços, localitzar i justificar la concentració dels locals comercials i el paral·lelisme amb l’urbanisme actual d’Amposta, l’abast comercial de la ciutat i la repercussió en els territoris del voltant o els costums de consum de la societat de l’època.
A grans trets, el treball exposa que la construcció del Canal de la Dreta de l’Ebre durant l’últim terç del segle XIX va suposar ser un abans i un després en l’economia ampostina, de tal manera que a principis del segle XX Amposta va duplicar la seva població en només vint anys, passant del reducte de la vil·la medieval a una ciutat moderna.
Els canvis en l’urbanisme, l’augment de serveis i la millora de les infraestructures, i el dinamisme social i econòmic, van fer que el 19 de maig de 1908 el rei Alfons XIII concedís a Amposta el títol de ciutat. Sobre l’Amposta de principis del segle XX, Carreras Candi incorpora una descripció datada del 1911 en la qual s’indica que la ciutat posseeix gran quantitat de cases i masies, però també “bons establiments pera vendre ultramarins, robes y altres articles de luxo y necessitat, ben muntats y ab tots los avenços de la industria, com hi ha també bons cafés”.
Amb tot, els factors demogràfics i de creixement urbanístic que experimentà la ciutat van anar suposant un augment de la demanda comercial. Tant va ser així que amb el canvi de segle veurem com a poc a poc s’incrementa el nombre de comerços essencials, especialment de botigues d’alimentació, alhora que en van sorgint de nous més selectes o especialitzats, com les pastisseries o les joieries. En definitiva, va ser en aquell temps quan un seguit de casuístiques van fer que Amposta acabés esdevenint no només una ciutat, sinó també un centre comercial de gran rellevància.
Podeu consultar tota la recerca en aquest document: