El comerç

principis del segle XX, a la XIV Festa del Mercat

El comerç va ser l'eix principal de la XIV Festa del Mercat a la Plaça

L’activitat comercial ha estat un dinamitzador econòmic i social de la ciutat des de l’antigor, per això en aquesta edició es vol retre homenatge a aquelles persones que, al llarg de la història, han abastit a una ciutat en constant creixement.

Per emmarcar històricament aquest fet, el Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Amposta han dut a terme un estudi sobre el comerç a Amposta a principis del segle XX. Una investigació, realitzada per Ariadna Reverté Callarisa i Sabina Colomé Ortí, que permetrà conèixer l’activitat comercial d’Amposta al segle XX, esbrinar la posició de les institucions públiques envers els comerços, localitzar i justificar la concentració dels locals comercials i el paral·lelisme amb l’urbanisme actual d’Amposta, l’abast comercial de la ciutat i la repercussió en els territoris del voltant o els costums de consum de la societat de l’època.

La construcció del Canal de la Dreta de l’Ebre durant l’últim terç del segle XIX va suposar ser un abans i un després en l’economia ampostina

Els canvis en l’urbanisme, l’augment de serveis i la millora de les infraestructures, i el dinamisme social i econòmic, van fer que el 19 de maig de 1908 el rei Alfons XIII concedís a Amposta el títol de ciutat. Sobre l’Amposta de principis del segle XX, Carreras Candi incorpora una descripció datada del 1911 en la qual s’indica que la ciutat posseeix gran quantitat de cases i masies, però també “bons establiments pera vendre ultramarins, robes y altres articles de luxo y necessitat, ben muntats y ab tots los avenços de la industria, com hi ha també bons cafés”.

Amb tot, els factors demogràfics i de creixement urbanístic que experimentà la ciutat van anar suposant un augment de la demanda comercial. Tant va ser així que amb el canvi de segle veurem com a poc a poc s’incrementa el nombre de comerços essencials, especialment de botigues d’alimentació, alhora que en van sorgint de nous més selectes o especialitzats, com les pastisseries o les joieries. En definitiva, va ser en aquell temps quan un seguit de casuístiques van fer que Amposta acabés esdevenint no només una ciutat, sinó també un centre comercial de gran rellevància.

Festa del Mercat a la Plaça

Dj. 18 a dg. 21 de maig de 2023

Amposta

Casc antic Amposta

Vine a la Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta i gaudeix de tots els esdeveniments!