1. 1910
  Principis del segle XX

  A principis del segle XX, Amposta era una vila eminentment agrícola i de poc més de quatre mil habitants. En aquells moments era alcalde d’Amposta Juan Palau Miralles, de partit polític dinàstic.

  L’atorgament del títol de ciutat coincideix amb un període històric clau i de gran progrés a Amposta, en què el municipi experimenta un creixement urbanístic, econòmic i social molt important. La població d’Amposta va arribar a 4.959 habitants el 1910, com a conseqüència del seu creixement sostingut des del 1857. Van tenir un paper protagonista en aquest creixement la construcció del canal de la Dreta de l’Ebre i la colonització i posada en conreu dels terrenys del Delta.

 2. 1999
 3. 1917
  L’agricultura de regadiu amb l’arròs

  A principis del segle XX, l’agricultura de regadiu amb l’arròs i l’agricultura de secà amb les oliveres, els garrofers, la vinya i els cereals es situaven com a principal font de riquesa de la població. L’arròs era l’ànima de l’economia local.

 4. 1999
 5. 1920
  La plantada, anys 20.

  Però aquest creixement demogràfic també va afavorir el desenvolupament de la indústria de transformació de productes agraris, amb la instal·lació de molins arrossers i altres indústries. Els primers molins d’arròs es construïren a final del segle XIX, dintre del nucli urbà, però s’originaren diversos incendis que van fer veure que seria millor construir-los als afores. L’expansió urbana que es produïa a partir del nucli antic, des del carrer de Sant Josep enfora, va originar la construcció de nous barris com el del Grau i la Torreta, mentre que la urbanització de l’espai comprés entre la carretera de Vinaròs o de la Ràpita i la carretera de Santa Bàrbara va originar el barri de l’Eixample.

 6. 1999
 7. 1922
  Obres urbanístiques i de comunicació

  Altres transformacions importants que va viure la població al tombant del segle XIX i principis del XX, van ser la posada en marxa d’obres urbanístiques i de comunicació, la dotació de nous serveis educatius i sanitaris, i la creació des de la societat civil d’entitats socioculturals i periòdics com El Faro i El Liberal, que es publicaven a Amposta en la primera dècada del segle XX.

 8. 1999
Crèdit imatges: 'Amposta. Imatges per a la història. 1870-1969.', 1996
Bibliografia: Exposició Amposta 1908. Crònica d’un temps. Museu Comarcal del Montsià, 2009
Festa del Mercat a la Plaça

Dj. 18 a dg. 21 de maig de 2023

Amposta

Casc antic Amposta

Vine a la Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta i gaudeix de tots els esdeveniments!