La festa es consolida: la commemoració de centenaris emblemàtics

La festa es consolida (2013-2015)

 • 2013
  Festa del mercat a la plaça

  És l’any del centenari de la inauguració de les Escoles Nacionals (1913).

  Amb motiu d'aquest esdeveniment, les visites guiades que es realitzen amb els guies del Museu, es dediquen a aquest tema: "Cent anys de les Escoles Nacionals. Ruta urbana sobre els centres d'ensenyament d'Amposta", i que acullen molts visitants.

  L'any 2013, i per tal d'emfatitzar un dels àmbits de cultura popular i tradicional més importants de la Festa, acull la mostra EXPOJOTA, al vestíbul de l'Ajuntament, promoguda per la Casa de la Jota i el Centre d'Interpretació de la Jota a les terres de l'Ebre. En aquesta mostra, a més le l'origen i trets característics de la jota de l'Ebre a partir de textos, fotografies i audiovisuals, es mostra el "racó dels cantadors", en homenatge als cantadors de jota improvisada d'Amposta.

  I els espectacles de carrer, els quals creixen també en participació, com la cursa enigmàtica de Les Marfantes; les tertúlies a la barberia Garriga; les Caramelles; el ball de Festa Major a la plaça de l'Aube; les jotes cantades i el concurs de cantadors a la placeta del cara-sol; el concert-serenata; els jocs tradicionals, les passejades en carro i cavall, i tants més!

 • Festa del mercat a la plaça
  2014

  La Festa del Mercat a la Plaça del 2014 arriba plenament consolidada a la seva sisena edició, però també plena de novetats, de manera que la mateixa festa es renova dins la premissa de recrear l’Amposta de principis de segle.

  Han esdevingut les festes de la primavera, on ciutadans d’Amposta, entitats i els vinguts de fora, des dels artesans que omplen els carrers del nucli antic fins els actors dels espectacles en locals de la ciutat, han aconseguit crear un pols vital festiu on s’han unit treball, il·lusió i complicitat, per recrear en múltiples activitats l’Amposta de principis del segle XX.

  Dins el Mercat del 2014, que ja supera el centenar de parades i artesans, acull per primer cop atraccions infantils d’època, com un Carrusel (tiovivo) fet de fusta i altres atraccions antigues que a banda de l’atractiu visual ofereixen noves activitats per als menuts. I les tavernes i fondes pels carrers i places del nucli antic va creixent amb noves, com la taverna de la Plaça Santa Susanna. I coincidint amb els dies de la Festa, diversos restaurants de la ciutat i del Poble Nou del Delta també s’hi sumen oferint menús i plats inspirats en la cuina tradicional d’Amposta i de les terres de l’Ebre.

  Aquest any 2014 van créixer molt les activitats organitzades pels centres sociosanitaris i educatius, amb nombroses activitats a la residència d’avis, el centre de dia de malalties neurodegeneratives, als centres d’ensenyament i a les llars d’infants municipals La Gruneta i La Sequieta, amb recreacions, actuacions, tallers de tot tipus (de cuina, d’ornamentació de la Festa, de confecció, de pintura, i molts més).

 • 2015
  Festa del mercat a la plaça

  Set anys de Festa... igual que amb el conreu de la terra, a la Ribera i al secà, els ampostins recullen els fruits de la sembra, del treball i la il·lusió any rere any, per haver fet gran i bonica una Festa anual de tres dies intensos, fruit dels preparatius i treballs de tantes persones i entitats de tot tipus (culturals, esportives, sociosanitàries, educatives...).

  Aquesta edició del 2015 va ser realment especial: es complien 100 anys de l’inici de la construcció del Pont Penjant d’Amposta, obra d’enginyeria emblemàtica i destacadíssima en aquells anys de primers de segle XX, i alhora i des de llavors, símbol d’Amposta per excel·lència.

  I com en anys anteriors, un mercat de parades d’artesans i oficis cada cop més gran i amb més varietat de productes, que omplen d’ambient i públic els carrers del nucli antic d’Amposta.

  La Festa del 2015 va ser realment especial pel centenari del Pont Penjant, que es va fer palès en els espectacles dels 5 anys de l’”Ampolino”, de “Fum de Caliquenyo”, i finalment en l’espectacle de cloenda de la VII Festa, “El batec del Pont”, realitzat el diumenge la nit: un espectacle pluridisciplinar al carrer del Pont, dirigit per l’EtcA i organitzat directament per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament, en què es van reunir dansa, música, circ, teatre, mapping al Pont i pirotècnia, i seguit per moltíssim públic expectant que omplia el carrer del Pont.

Festa del Mercat a la Plaça

Dj. 18 a dg. 21 de maig de 2023

Amposta

Casc antic Amposta

Vine a la Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta i gaudeix de tots els esdeveniments!