L'arribada de la llum elèctrica, eix central de la 9a Festa del Mercat a la Plaça

arribada de la llumL'arribada de la llum elèctrica a Amposta serà l'eix central de la 9a Festa del Mercat a la Plaça, que enguany tindrà lloc del 19 al 21 de maig. Entre altres coses, aquest fenomen sociocultural centrarà algunes activitats com la temàtica del Concurs d'Aparadorisme, convocat per la regidoria de Comerç i Mercat Municipal, o la inauguració de la pròpia festa, programada per al divendres 19.

Per emmarcar històricament aquest fet, el Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre ha realitzat un estudi per conèixer quan i com va ser l'arribada de la llum a la capital del Montsià. La investigació, realitzada per Sabina Colomé Ortí, s'ha fet tant amb referències bibliogràfiques i amb entrevistes en profunditat a quatre persones que podien tenir coneixements sobre la implantació de l'electricitat a la ciutat.

A grans trets, la recerca estableix quan es produeixen les primeres notícies sobre la voluntat d'electrificar Amposta, que se situen ja a finals del segle XIX, o quan arriba la primera font d'energia elèctrica a la ciutat, que és a través de la implantació de la primera central elèctrica al Molí de Cercós. També estableix un altre punt important en l'arribada de Riegos y Fuerza de l'Ebre a la ciutat, que va comprar l'antiga fàbrica d'electricitat i uns anys més tard va fer arribar la línia d'alta tensió procedent de Tortosa. Per acabar, i tal i com es recullen a les conclusions, "l'estudi de diverses fonts ha permès crear un discurs al voltant del gran impacte sociocultural que va tenir la implantació d'aquesta font d'energia al país, i en concret, a Amposta. No hi ha dubte que l'electricitat es va convertir en un dels fenòmens més significatius a nivell tecnològic del tombant de segle. En aquest sentit, aquest estudi també ens fa obrir els ulls a la manera com vivien els nostres avantpassats i com s'havien d'adaptar a les noves tècniques". En definitiva, "l'electricitat va suposar un gran canvi en la seva manera de viure i una revolució cultural".

Podeu consultar tota la recerca en aquest document.

Estudi sobre l'arribada de la llum a Amposta

 

Peu foto: Instal·lacions de la Eléctrica del Ebro. Fons Antoni Cartes Reverté

Cercar

Segueix la Festa!