La Festa a través dels seus cartells

El Cartell és sempre un dels elements destacats de la Festa del Mercat. Configurant la seva imatge. Una imatge que ha anat evolucionat al llarg dels anys.

cartell festadel mercat a la placa amposta 2009
cartell festadel mercat a la placa amposta 2010
cartell festadel mercat a la placa amposta 2011

Des de l'edició del 2012, s'ha apostat perquè el seu protagonista sigui un dels personatges de la festa.

  • 2012: sereno
  • 2013: esmolet
  • 2014: birbadora
  • 2015: camàlic
cartell festadel mercat a la placa amposta 2009
cartell festadel mercat a la placa amposta 2013
cartell festadel mercat a la placa amposta 2014
cartell festadel mercat a la placa amposta 2015

En l'edició del 2016, el fil conductor de la Festa del Mercat a la Plaça va ser el riu i la navegació fluvial, en motiu del centenari del Vapor Anita. Amb tot, el cartell va apostar per ensenyar els diferents elements de la Festa, així com la façana fluvial.

cartell festadel mercat a la placa amposta 2016

En l’edició del 2017, la imatge gràfica de la Festa fa un gir. S’aposta per un estil modernista, inspirat en els cartells d’aquella època. El 2017 l’eix temàtic va ser l’arribada de la llum. L’estil en què es basa el cartell és "l’estil Mucha", de l’artista txec Alphonse Mucha, considerat un dels màxims exponents de l’Art Nouveau. Un estil que se centra en una figura femenina com a eix central, representant aquesta idea icònica de la dona com a deessa. Es representa també la recurrent expressió de la llibertat en la seva actitud, el vestit de roba de seda o les sinuoses línies del cabell. La natura, que és també un tret substancial en l’art o disseny del Modernisme és representat amb els lliris i els colors verds i terrosos de la composició. Pel que fa a la tipografia, també es fa ús de fonts emprades per aquest tipus de comunicació. La figura està envoltada pel típic cercle ornamental d’inspiració bizantina, molt usual en aquest estil de pòster i a més inclou elements significatius de la ciutat, com la torre de la Carrova, el Pont o escultures i edificis que guarden relació amb l’època o la pròpia festa. Tots aquests elements giren al voltant de la bombeta de llum Edison del 1905 per donar força i centralitzar la composició en relació amb del tema d’aquesta la novena edició. Aquest fet és un altre tret fonamental que justifica aquest canvi visual en la comunicació, que va acord amb la modernització i progrès de la ciutat d’Amposta i de les Terres de l’Ebre. L’escena se superposa sobre el marc principal, que és la plaça del mercat en els primers anys del segle XX.

cartell festadel mercat a la placa amposta 2017

En l’edició del 2018, la desena, s’aposta perquè l’eix temàtic sigui, precisament, aquesta dècada de festa. Quant a la imatge, es continua amb la línia modernista iniciada a l’edició del 2017. Està protagonitzat per una figura femenina, en aquest cas, de cos sencer i amb una posició frontal que vol representar la Festa del Mercat a la Plaça, amb elements com la toqueta o el pentinat que recorden a les dones ampostines del segle XX. La resta d’elements, molt cuidats, també són escollits perquè la seva simbologia. Així, la cistella que aguanta aquesta dona té productes de l’horta ampostina que a més volen evocar, de forma poètica, els fruits recollits després de nou edicions sembrant. La fertilitat i l’acte de celebració per la bona collita també ve representat per la vegetació que floreix al voltant de la musa amb diferents elements característics de l’ecosistema de les nostres terres, a través dels lliris grocs que hi ha les sèquies, els lliris blancs de les platges, la flor dels ametller o l’aloc de la ribera.

cartell festadel mercat a la placa amposta 2018

La música és l'eix central de l'onzena edició de la Festa del Mercat i, com en les dos anteriors edicions, és l'eix temàtic el que inspira el cartell. Centrat en una escena costumista, típica de cartells modernistes del segle XX, sobretot de l’entorn parisenc i català, amb autors com Toulouse Lautrec o Ramon Casas, representa un assaig dins al teatre Tívoli, un local mític de principis de segle XX, amb Sunyé assegut amb les partitures de l’himne Oh! Amposta a les mans, mentre dirigeix una petita coral amb la seva banda. Allunyats i en primer pla tenim a la musa que representa la Festa i la inspiració i a un músic assajant la seva part amb un instrument molt representatiu de les bandes i de l’època, la trompeta. El músic va vestit amb les seves millors gales, l’uniforme militar que vestien els músics de les bandes quan aquestes ja estaven consolidades.

cartell xi festa del mercat a la placa amposta 2019

El cartell de les edicions del 2020, que va quedar suspesa per l'esclat de la pandèmia de la covid-19 i la del 2021, que es va realitzar semiconfinada, s’inspiren en els cartells automobilístics de l’època, amb unes tècniques pictòriques més realistes i menys il·lustratives com en els anuncis o cartells d’altres productes. Inspirat en els cartells d’Starn Davis per a la companyia d’automòbils Lincoln, el cartell del 2020 té per element central un agró roig. L’agró representa una metàfora de llibertat, d’aquella llibertat que donen els transports. S’ha escollit aquesta au, de totes les que hi ha al Delta, per les seves grans dimensions i perquè migra cap al Delta de l’Ebre durant el mes de maig, data que coincideix amb la Festa. L’au sobrevola el pont penjant, encara en construcció (no va ser fins el 1921 quan va estar acabat). El cartell es complementa amb el vapor Anita, passant sota el pont, i que mostra un dels seus mecanismes únics, com era la seva xemeneia plegable. Finalment, al cartell també hi ha l’autobús de la Hife, que en aquest cas es representat amb una fotografia autentica en blanc i negre pintada per sobre, un recurs molt utilitzat en aquella època. Tot el conjunt segueix la línia de disseny característica dels darrers anys de la festa del Mercat a la Plaça amb un apropament cap a l’Art Déco, amb línies mes rectes i una tipografia amb serifes més institucional per reforçar aquesta idea de futur i innovadora que van suposar els transports i les noves vies de comunicació per a Amposta.

cartell festa del mercat a la placa amposta 2020 web

cartell festa del mercat a la placa amposta 2021 web

Cercar

Segueix la Festa!